COVID-19 - "HEALTH FIRST" - In Viraggas traditional hotel, we fully comply with the health protocols of the Greek government. Therefore, new rules for safety and health, have to be followed.

Δραστηριότητες


Δραστηριότητες – Επισκέψεις – Περιηγήσεις

  • Επίσκεψη στον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού και στα πολλά παρεκκλήσια
  • Επίσκεψη στη μονή Βατοπεδίου, Αρσενίου και φυσικά στις μονές του Άγ. Όρους (ειδικά για το Άγ. Όρος, απαιτείται έγκαιρη έκδοση άδειας – παραμονητηρίου)
  • Περιπατητικές διαδρομές
  • Διαδρομές με Mountain Bike
  • Διαδρομές 4×4 στο δάσος
  • Διαδρομές με άλογα
  • Ψάρεμα και κυνήγι
  • Αναζήτηση βοτάνων και μανιταριών
  • Συλλογή κούμαρου
  • Αναρρίχηση και Canyoning
  • Επισκέψεις στα διάφορα οινοποιία της περιοχής
  • Μαθήματα μαγειρικής
  • Επίσκεψη στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
  • Εκπληκτικά πανηγύρια
  • Επίσκεψη στον Πολύγυρο, τον Ταξιάρχη, τα Πυργαδίκια, τη Μ.Παναγιά, την Αρναία, την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, το Άγ. Όρος
  • Οργανωμένες εκδρομές μέχρι την Κερκίνη
  • Υπέροχες παραλίες για μπάνιο σε 15΄

Ο επισκέπτης πρώτα από όλα μπορεί να απολαύσει το κτίριο του Ξενώνα με την Μακεδονική του Αρχιτεκτονική και τις διάφορες λεπτομέρειες καθώς και τις υπέροχες συλλογές στο εσωτερικό του. Επίσης, το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον του Ξενώνα με τον υπέροχο κήπο και τη φύση, η οποία απλώνεται μπροστά του. Κάθε εποχή έχει τη δική της ομορφιά με τα αποκλειστικά της χρώματα, αρώματα και ήχους. Μέσα στην απόλυτη ησυχία, μπορείς να απολαύσεις τα κελαηδήματα των διαφόρων πουλιών, με αποκορύφωμα την εποχή της άνοιξης με τα αηδόνια. Παράλληλα με τα πουλιά, τον χειμώνα κυρίως αλλά και μέχρι και τον Ιούνιο, τον ήχο του νερού που κυλάει ακριβώς έξω από την περίφραξη του Ξενώνα.

Η γαλήνη και η ηρεμία συνδυάζεται με ένα ποτό, έναν καφέ ή γεύμα σε κάποιο από τα υπαίθρια καθιστικά του Ξενώνα ή στο χώρο της υπαίθριας μίνι πισίνας.

Στο Ξενώνα μπορεί, αν θέλει, ο επισκέπτης να συμμετέχει ή απλά να παρακολουθήσει την παρασκευή του τραχανά, των γλυκών του κουταλιού, της μαρμελάδας, του ρακιού κ.ά..

Εκτός του Ξενώνα, το χωριό ενδείκνυται για περίπατο στα σοκάκια του, όπου υπάρχουν ακόμα αρκετά παλιά πέτρινα σπίτια, κυρίως Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής, αρκετά από αυτά ήδη ανακατασκευασμένα, πολλά παρεκκλήσια και ιδίως ο υπέροχος Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού.

Στο χωριό, μπορεί κανείς να επισκεφθεί κάποιο από τα κηροπλαστεία ή τα ελαιοτριβεία ή και το ρακοκάζανο του Παύλου του Παντάλη, για να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία παρασκευής κεριών ή ελαιόλαδου ή του πασίγνωστου ρακιού από κούμαρο.

Έξω από το χωριό, υπάρχουν επίσης πολλά παρεκκλήσια τα οποία για δύο ημέρες το χρόνο, εορτάζουν με μεγάλο πανηγύρι, το οποίο οργανώνουν υποδειγματικά οι οικονομάδες.

Περιμετρικά του χωριού, υπάρχουν αρκετά μονοπάτια για να περπατήσει κάποιος ή να κάνει ποδήλατο βουνού ή βόλτα με κάποιο τετρακίνητο όχημα. Σε αυτές τις διαδρομές, μπορεί να συναντήσει στην καλύτερη περίπτωση και κάποιο ζαρκάδι.

Μια ωραία διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στον Ταξιάρχη και άλλη μία, αυτή που οδηγεί στη σκήτη του Οσίου Ευθυμίου.

Από το χωριό, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον Ταξιάρχη, μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή, τη Μεγάλη Παναγία, την Αρναία, την Ουρανούπολη, το Άγιο Όρος και σε πολύ κοντινή απόσταση, τις αμμουδιές των Πυργαδικίων, της ακτής Σαλονικιού και Αγίου Νικολάου ή των Ψακουδίων.

Εκθέματα – Συλλογές

Στο χώρο του Ξενώνα, εκτίθενται πολλά παλιά αντικείμενα τα οποία αποτελούν κομμάτια από την ιδιωτική συλλογή του ιδιοκτήτη.

Αξιόλογη, είναι η συλλογή από παλιές λάμπες πετρελαίου οι οποίες στολίζουν σχεδόν όλους τους χώρους του κτιρίου. Οι κρεμαστές λάμπες (για πολλούς «Καπεταναίικες») είναι κομμάτια κυρίως από τον 19ο αιώνα και από τις αρχές του 20ου. Αυτές μετασκευάστηκαν σε ηλεκτρικές και φωτίζουν όλους τους χώρους του Ξενώνα. Ο σκελετός τους, είναι είτε από μαντέμι είτε από μπρούτζο. Τα καπέλα τους είναι αυθεντικές παλιές οπαλίνες και ορισμένες φέρουν και ζωγραφικό διάκοσμο. Τα καπέλα αυτά είναι σήμερα δυσεύρετα και η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει ίσως μόνο από «ντούμπλα». Το κύριο σώμα τους είναι διακοσμημένη πορσελάνη συνήθως και σε κάποιες οπαλίνα.

Οι επιτραπέζιες λάμπες είναι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων και κάποιες από αυτές είναι από «μονοκόμματο» φυσητό γυαλί ή οπαλίνα.

Επίσης αξιόλογη είναι και η συλλογή από παλιά πιάτα και «μπακίρια» (μπρούτζινα και χάλκινα σκεύη). Αρκετά ξυλουργικά εργαλεία, είδη οπλισμού, κεραμικά κ.λ.π..

Διαφόρων ειδών ως προς την τεχνική διακόσμησης και μεγεθών «σινιά».

Πάρα πολλά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία. Μπαλάντζες και καντάρια.

Παλιά υφαντά τόσο από το χωριό όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Διάφορα εικονοστάσια, κυρίως από Μυτιλήνη. Παλιά έπιπλα, καθρέπτες και «Καλημέριζες».

Διάφορα πατητήρια και στροφιλιές.

Πρωταθλητές στα Πανηγύρια

Βαθιά θρησκευόμενοι και γλεντζέδες οι Βρασταμινοί, διασκορπισμένοι στους συνοικισμούς που έκαναν τα σημερινά Βράσταμα, είχαν ανάγκη για κοινή προσευχή και γλέντι.

Έτσι, έκτιζαν εκκλησίες και συναγωνιζόμενοι ο ένας συνοικισμός με τον άλλο, φτάσαμε στα πολλά και καλά πανηγύρια. Τηρώντας την παράδοση των πρώτων χριστιανών, έτρωγαν όλοι μαζί από το κοινό τραπέζι (κρέας με μανέστρα τις αρτύσιμες μέρες, όσπρια τις νηστείες), που ετοίμαζαν με μεράκι οι «Κονομάδες».

Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται με περισσότερο μεράκι από τους νέους του χωριού και αντί να χαθούν τα πανηγύρια, κάθε χρόνο αναβιώνουν και διοργανώνονται όλο και πιο πολλά.

Τα Πανηγύρια αυτά είναι:

23 Απριλίου – Αγίου Γεωργίου Στον Άη Γιώργη

24 Ιουνίου – Αγίου Ιωάννη στον Άη Γιάννη

29 Ιουνίου – Αγίων Αποστόλων στην Πετσάδα

01 Ιουλίου – Αγίων Αναργύρων στους Αγ. Αναργύρους

05 Ιουλίου – Αγίου Αθανασίου Αθωνίτη στη Μηλιάδα

07 Ιουλίου – Αγίας Κυριακής στη Μαρλιά

26 Ιουλίου – Αγίας Παρασκευής στο Αλονούδι

15 Αυγούστου – Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία

20 Αυγούστου – Αγ. Φωτίδας στην Πλανά

23 Αυγούστου – Εννιάμερα της Παναγίας στον Άγ. Νικόλα του Ντρυμώνα

31 Αυγούστου – Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου στην Αγ. Ζώνη

08 Σεπτεμβρίου – Γέννηση της Θεοτόκου στην Παναγούδα στο Κελλί

15 Οκτωβρίου – Άγιος Ευθύμιος στον Ασκητή στου Μ΄κρόσκνου